Mobiel werken

Mobiel Werken


Als u en uw werknemers beschikken over de juiste technische middelen, zou uw hele bedrijf per direct kunnen starten met mobiel werken.
Denk dan bijvoorbeeld aan:

Mobiel werkenMobiel internet
Tegenwoordig kan je via wifi-hotspots en de zogenaamde 'derde generatie netwerken' (UMTS, HSDPA)  bijna overal online zijn met uw pda of smartphone. Via een USB-modem kunt u ook met uw laptop mobiel internetten. Hiervoor moet je wel een abonnement afsluiten bij een aanbieder van mobiel internet. Je krijgt dan een modem, dat je in je laptop kan pluggen. Zo kun je vanaf elke locatie verbinding maken met het bedrijfsnetwerk, je collega's en je zakelijke relaties.

Smartphone of pda
Een smartphone of pda (Personal Digital Assistant) is eigenlijk een telefoon met, tot op zekere hoogte, de mogelijkheden van een computer. Je kan ermee bellen maar ook internetten, mailen, filmpjes kijken, pdf's lezen, etc. Het verschil tussen de smartphone en de pda zit hem vooral in het gebruiksdoel. De pda wordt dankzij zijn snellere netwerkverbinding vooral voor zakelijke doeleinden gebruikt en de smartphone meer voor multimediale toepassingen, zoals het afspelen van filmpjes en muziek. Populaire smartphones of pda's zijn bijvoorbeeld de Blackberry en de iPhone. Je kunt de pda beter gebruiken voor kleine online werkzaamheden, zoals je mail checken, je agenda bijhouden of als navigatiesysteem als het toestel is uitgerust met GPS. Om aan zwaardere bestanden te werken, is een laptop handiger.

Laptop of notebook
Een laptop heb je in alle soorten en maten en is vergelijkbaar met je vaste pc. Een laptop heeft dezelfde functies, zoals office-toepassingen (Word, Excel, Outlook) en internet. Het verschil is dat je hem overal kunt gebruiken: in de trein, thuis, of op een flexplek. Bovendien kan er allerlei extra online software op geïnstalleerd worden zodat uw werknemers via internet kunnen samenwerken aan documenten. Er zijn tegenwoordig ook notebooks  te koop. Dit zijn handzamere laptops met een kleiner scherm en toetsenbord. Een notebook heeft een beperktere capaciteit maar is wel ideaal om mee te internetten. Bedenk wel wat voor werk je onderweg wilt gaan doen; voor langdurig en zwaarder werk is de laptop een betere keuze. Die heeft meer capaciteit en is ergonomisch meer verantwoord.